Inhoud

  • Melodie en Tekst
  • Pianobegeleiding
  • In Berlin, sagt' er
  • In Schönbrunn sagt er
  • Sinterklaos, zeet meer

Download deze pagina in PDF

Video

Sinterklaas, zegt moe

Sinterklaas zegt moe is het zesde lied uit de bundel Sint Nikolaas, twaalf versjes van Katharina Leopold, Groningen 1898.

Pianobegeleiding

In een latere editie voegt Katharina Leopold een pianobegeleiding toe, ziehier de derde druk uit 1908. De steeds terugkerende d-met een voorslag in de bas is een imitatie van een doedelzak, a hurdygurdy, a drone:

In Berlin, sagt' er

Katharina Leopold gebruikt het lied In Berlin, sagt er voor haar Sinterklaaslied. In Berlin, sagt’ er vinden we in Erks Liederschatz (deel 1 no 63), zie hieronder. Het komt uit het toneelstuk/zangspel Ouverture und Gesaenge der Liederposse Die Wiener in Berlin Die Wiener in Berlin (1824) van de dichter/toneelspeler Carl von Holtei met allerlei nieuwe teksten op bestaande Duitse ‘volksliederen’.

http://www.oper-um-1800.uni-koeln.de/einzeldarstellung_scan.php?id_werke=1137&id_scan=230&herkunft=

In Schönbrunn sagt er

Ook dit lied is een nieuwe tekst op een populair ander lied, een tweede verwijzing: In Schönbrunn sagt er.

Eduard Boas (1815-1853) noteerde deze tekst in zijn reisnotities (travel notes). ‘Schönbrunn’ was niet alleen de naam van de dierentuin in Wenen-west, maar ook de naam van het keizerlijk zomerpaleis. Het betreft hier de oudste dierentuin ter wereld.

De humor van de tekst is: Ben ik nou de aap, of ben ik de (rijke) keizer? De aap en de keizer, ze hebben dezelfde gewoontes.

Let op de hoge es in de voorlaatste maat, i.p.v. de hoge f.

Sinterklaos, zeet meer

Ook in het Limburgs dialect vindt men een ‘vertaling’ van Kath.Leoplds sinterklaaslied door Broeder Edgard Heynen, te vinden in de verzameling Mestreechse Sinterklaos en Keers-leedjes van Broeder J. H. Devries (1968).

Sinterklaas zegt moe is ook opgenomen in Sint-Nicolaasliederen van Henk van Benthem (1991 Acco, 2009 Kemper Conseil). De verwijzing naar Schönbrunn ontbreekt nog in deze bundel.

(c) 2011 www.henkvanbenthem.nl | Webdesign door: Teuniz.nl Multimedia Design