Het lied 'Zie ginds komt de stoomboot' is het eerste lied uit Sint Nikolaas en zijn knecht van Jan Schenkman, Amsterdam 1850. het werd gezongen op de melodie van het Duitse lied 'Im Märzen der Bauer die Rösslein einspannt'. Zie hier een afdruk uit Goede bekenden, Amsterdam 1912, van Joh. de Veer.

Er zijn kleine, maar opmerkelijke verschillen tussen de oorspronkelijke tekst van Jan Schenkman en de hier gegeven tekst bij Joh. de Veer. bijvoorbeeld Schenkman: 'Wie zoet is krijgt lekkers wie stout was een roe.' We gaan ervan uit dat je meestal zoet bent. Maar bij Joh. de Veer: Wie zoet was krijgt lekkers, wie stout is een roe.'

Bij Joh. de Veer worden de laatste twee regels herhaald, met een andere tekst; tegenwoordig niet. Bij De Veer is Hoe huppelt zijn paardje het dek ... laag (wat logisch is en klassiek klinkt), maar tegenwoordig hoog.

naar voorbeeld van Joh. de Veer heb ik een driestemmige zetting gemaakt. deze zetting is te zingen door drie mannenstemmen (uitgevoerd ooit eens bij Max TV, (Let op, pas na 10 minuten: http://www.studiomaxlive.nl/studio-max-live/december-2012/04-12-2012/aflevering-50) of door drie vrouwenstemmen, maar ook te spelen door drie violen.

Ook dit is een moderne vorm (bewerking van Walter Hensel, 1923) van dit lied, het heeft niet die dubbele herhalingen van De Veer. Hier genomen uit 'Deutsche Lieder' 1980 van Ernst Klusen

(c) 2011 www.henkvanbenthem.nl | Webdesign door: Teuniz.nl Multimedia Design